Vielä avustajakoirasta

14.05.2019 22:19

Avustajakoira on fyysisesti toimintarajoitteisen henkilön apuväline ja henkilökohtainen hyötykoira. Avustajakoiralla on laissa määritelty oikeus kulkea käyttäjänsä mukana missä tahansa, kuten esimerkiksi ravintoloissa, julkisissa kulkuneuvoissa, sairaaloissa jne.

Avustajakoiran tunnistaa tunnusliiveissä, valjaissa tai repuissa olevasta merkistä, jonka voi saada ainoastaan käyttöönottokatsastuksen hyväksytysti suorittanut koira. Merkki on sini-valkoinen.
Ensimmäiset avustajakoirat Suomessa ovat valmistuneet vuonna 1994 ja tällä hetkellä koiria on töissä noin 70.

 

Kuka voi hakea avustajakoiraa?

Avustajakoiraa voit hakea jos olet:

  • fyysisesti toimintarajoitteinen henkilö, jolle avustajakoirasta olisi hyötyä päivittäisissä toiminnoissa 

  • kykenet hoitamaan ja huolehtimaan avustajakoirastasi

  • olet sopeutunut elämään vammasi tai sairautesi kanssa

  • olet vähintään 18- vuotias.

Avustajakoiran kohtaaminen

 
Työssä olevan avustajakoiran voit kohdata missä tahansa liikutkin: kadulla, lenkkipolulla, kaupassa, kahvilassa, ravintolassa, virastoissa, sairaalassa jne.

Anna avustajakoiralle työrauha

Kun kohtaat avustajakoiran, älä kiinnitä siihen mitään huomiota - tarkoittaa sitä, ettet katso sitä silmiin, kosketa tai puhu sille. Koiran ohjaajaa sen sijaan voit tervehtiä kuten ketä tahansa henkilöä.

Avustajakoira on koulutettu olemaan huomioimatta ympäristöään, mutta koiran, etenkin sosiaalisen labradorinnoutajan, joita useimmat avustajakoirat ovat, on hyvin vaikea kieltäytyä paijaavista sanoista ja käsistä! Vältä myös lepertelyä, vaikka puhuisitkin vain koirasta sen ohjaajalle.

Kun  ulkoilutat omaa koiraasi, ohita avustajakoirakko riittävän etäältä etenkin, jos omalla koirallasi on liiallista arkuutta tai aggresiivisuutta muita koiria kohtaan.

Mitä laissa sanotaan?

Avustaja- ja opaskoirilla on lain turvaama oikeus liikkua käyttäjiensä kanssa kaikkialla. Avustajakoiran kanssa voi mennä harrastustiloihin, ruokaostoksille, elokuviin ja ravintolaan ja sen kanssa voi matkustaa julkisissa liikennevälineissä. Avustajakoirasta ei saa periä erillistä maksua esim. liikennevälineissä, koska se on apuväline.